In Parijs motiveert de krapte op de woonmarkt sommige eigenaren om de dingen te verbloemen. Laatste trend: het concept van de “gevoelsvierkante meter”.
Parijs is zo’n beetje een andere planeet. De Franse hoofdstad, die zich onderscheidt van andere Europese metropolen door de minimale bewoonbare oppervlakte tegen extreme prijzen, heeft een vastgoeddynamiek die voor bijzondere trends zorgt. In het kader van sterke concurrentie zag een nieuw concept het licht: “gevoelsvierkante meter”.
Wat is het?
De neiging om de realiteit mooier voor te stellen, terwijl daar geen enkele objectieve basis voor is, laat toe om de oppervlakte van een pand op te blazen, dankzij het gebrek aan een objectieve berekening. Het eerste geval werd opgemerkt in een advertentie voor een studio. Gelegen “in het hart van de bekende Saint-Georges-wijk, nabij de Opéra de Paris”, rustig, lichtrijk, “op de 6de en laatste verdieping van een mooi gebouw”, uitgerust met een kitchenette, douche, afzonderlijk toilet en mezzanine. Dat allemaal voor de modale som van € 168.000. Tot daar, niets uitzonderlijks voor een kot in Parijs. De aandacht van internetgebruikers werd echter in het bijzonder getrokken door één zin in de advertentie: “23,55 m² op de grond en 11,53 m² loi Carrez – 16 m² gevoel”. Met dat misleidende concept kan de koper de oppervlakte van het pand met maar liefst 4 m² opblazen. Een mooi verschil voor zo’n krap verblijf! Gezien de spottende berichten die de verkoper ontvangen heeft, zijn we niet zeker dat dit concept zal overleven…