De Franse minister van energietransitie ontmoette op 28 februari een tiental van zijn functiegenoten in Stockholm om een ‘Nucleaire Alliantie’ te vormen binnen de EU. België zou niet ingegaan zijn op die uitnodiging…
Op 15 maart 2011, enkele dagen na de ramp in het Japanse Fukushima, kondigde toenmalig Duits bondskanselier Angela Merkel in een persconferentie haar besluit aan om definitief de stekker te trekken uit kernenergie in het land. Twaalf jaar later, tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis, en ondanks de opmars van hernieuwbare energie, blijft steenkool de belangrijkste bron van elektriciteitsproductie in Duitsland. Een ecologische opdoffer die bij onze Oosterburen voor controverse zorgt.
Dogmatisch eerder dan pragmatisch?
Frankrijk heeft daarom samen met elf landen een groep gevormd die binnen de Europese Unie hoogtechnologische nucleaire projecten op poten zal zetten. Tot de deelnemende landen behoren onder andere Nederland, Finland, Tsjechië en Polen, maar niet België. Officieel, volgens het kabinet van minister van Energie Tinne van der Straeten (Groen), "heeft België geen uitnodiging ontvangen". Deze verklaring wordt betwist door een aantal bronnen, die beweren dat de minister in deze kwestie bewust weerstand biedt.
Feit blijft dat het risico op stroomtekorten in ons land zeer reëel is. Verschillende energiedeskundigen doen al maanden een oproep aan de politieke wereld en proberen burgers te informeren over het gevaar van een louter door ideologie geleid energiebeleid waarin rationaliteit duidelijk totaal ontbreekt.
Ter herinnering: door de sluiting van de Franse kernreactoren voor onderhoud wordt de winter van 2024-2025 en de daaropvolgende zorgwekkend. Bijgevolg moet België zijn energiestrategie herzien en, volgens experten, een terugkeer naar kernenergie overwegen, één van de enige onafhankelijke manieren die op korte en middellange termijn beschikbaar zijn voor een betrouwbare en duurzame elektriciteitsproductie. En dat terwijl volgens een recente enquête meer dan 90% van de burgers vraagt om een verlenging van de exploitatie van kerncentrales en België één van de pioniers was op dit vlak…