Het is u zeker niet ontgaan: de kredietrentes gaan weer omhoog. Geconfronteerd met deze inflatie probeert de Europese Centrale Bank dit spel te reguleren door de toegang tot financiering duurder te maken.
Dit mechanisme zorgt er onder meer voor dat de rente voor hypothecaire leningen sinds 2021 meer dan verdubbeld is! Dat maakt elk vastgoedproject duurder, omdat de toegang tot krediet en dus tot onroerend goed moeilijker wordt. Vorig jaar leidden stijgende rentes tot een verslechtering van het koopvermogen van onroerend goed, dat terugviel tot het niveau van 2008. En het is niet verwonderlijk dat over heel 2022 de productie van kredieten dus sterk is gedaald.
Naar een versoepeling van de toegangsvoorwaarden?
In deze context hebben potentiële kopers het moeilijk om hun dossier goedgekeurd te krijgen bij de banken omdat ze worden geconfronteerd met een aantal obstakels, waaronder normatieve beperkingen die een bepaalde schuldratio en een in de tijd beperkte kredietperiode opleggen. Banken van hun kant ervaren een afname van de activiteit en denken daarom na over het versoepelen van de regels en voorwaarden voor toegang tot de zo gewilde hypotheek. Deze laatste, die gericht zijn op het bereiken van financiële stabiliteit en tegelijkertijd het vermijden een buitensporige schuldenlast, mogen geen belemmering vormen voor de toegang tot krediet en dus voor het eigendom van gezinnen die inderdaad solvabel zijn.
Tegelijkertijd moeten zowel de overheid als de financiële instellingen het risico op te veel schulden in de gaten houden. Een van de oplossingen om dit systeem nieuw leven in te blazen zou zijn om deze schuldgraad (momenteel vastgesteld op 33% in België) licht te verhogen en tegelijkertijd de leenperiode te verlengen (vastgesteld op 30 jaar). Maar dat zijn twee maatregelen die alleen de federale overheid kan nemen.
Zonder een echte politieke wil zijn de banken veroordeeld in te binden of creatief te zijn om hypotheken te kunnen blijven verstrekken.