Europa is van plan zijn EPB-richtlijn te herzien door nu ook rekening te houden met de koolstofvoetafdruk van de levenscyclus van gebouwen en niet alleen met het energieverbruik door hun exploitatie.
Staan we aan de vooravond van een kleine revolutie in de berekening van het EPB-certificaat? Wellicht, want momenteel werken de Europese autoriteiten aan een nieuwe berekeningsmethode die nu ook rekening houdt met de koolstofvoetafdruk gerelateerd aan de levenscyclus van een gebouw, terwijl tot nu toe het energieverbruik van de exploitatie volstond.
Ter herinnering: de bouw- en vastgoedsector zijn globaal genomen echte energieverslinders. Alleen al op Europees niveau zijn gebouwen verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik en 36% van de uitstoot van broeikasgassen! Het is niet verwonderlijk dat de EU, gezien de urgentie die de klimaatverandering met zich meebrengt, acties heeft ondernomen om haar doelstellingen op vlak van decarbonisatie en de verbetering van de milieuprestaties van gebouwen te verwezenlijken.
Een nieuwe richtlijn
Afgelopen maart werd een voorstel voor een nieuwe EPB-richtlijn gestemd door Europarlementariërs. Die introduceert verschillende innovatieve maatregelen, waaronder de invoering van een renovatiepaspoort voor bestaande gebouwen (een routekaart met de uit te voeren energierenovatiewerkzaamheden en de milieueffecten van elke ingreep), de invoering van het concept van comfort in het toekomstige energieprestatiecertificaat van gebouwen (de richtlijn vereist dat visueel comfort, thermische en akoestiek, alsook luchtkwaliteit worden gemeten in het gebouw) of de homogenisering van de energieprestatiecategorieën van gebouwen die van kracht zijn in de verschillende lidstaten (alleen al in België bestaan drie EPB-certificeringssystemen naast elkaar…).
Tot slot vormen biodiversiteit, watergebruik en zachte mobiliteit ook de kern van de zorgen van de nieuwe EPB-richtlijn van het Europees Parlement. Dit accentueert eveneens de impact op het milieu.