Energie-opslag: dit is een betaalbaar alternatief voor thuisbatterijen!

Het gebruik van zonnepanelen om sanitair water op te warmen blijft een weinig gekende optie bij het grote publiek, dat steeds meer in de richting van thuisbatterijen wordt gestuurd. Leggen we je uit hoe het werkt?

hot water

Hoe werkt het?

De warmwaterboiler moet aangesloten worden op het fotovoltaïsche systeem. Het cruciale punt is het gebruik van een sturingsunit voor de fotovoltaïsche energie, die een verbinding tot stand brengt tussen de boiler en de digitale meter (als je een meter hebt die terugdraait en het elektriciteitsnet niet te vaak verzadigd raakt, zal je geen financieel voordeel doen met deze methode). De sturingseenheid zorgt ervoor dat overtollige opgewekte elektriciteit wordt gebruikt om water voor huishoudelijk gebruik te verwarmen, waardoor de afhankelijkheid van het externe elektriciteitsnet wordt beperkt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de boiler voldoende capaciteit moet hebben om aan de warmwaterbehoefte van het huis te voldoen, over het algemeen tussen de 200 en 250 liter voor een gezin van vier personen. De grootte van de zonnepaneleninstallatie moet ook gebaseerd zijn op het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van het huishouden om een optimale werking te garanderen.

Dit heb je nodig

Voor deze aanpak zijn de plaatsing van zonnepanelen en een systeem voor de elektrische productie van warm water essentieel. Opties voor slim beheer zijn onder andere een ‘smart grid ready’ schakelaar op de boiler of een externe sturingsunit. De keuze van de installatie hangt af van het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik.

Rendement en verbruik

Met een sturingsunit voor de energie van je zonnepanelen kan je tot 70% van je warm water rechtstreeks met zonne-energie produceren. Zonder kan je rekenen op een maximum van ongeveer 30%.

Welk budget?

Als je fotovoltaïsche systeem operationeel is en je al een goede elektrische boiler hebt, moet je rekenen op ongeveer duizend euro voor het installeren van de stuurunit, wat veel redelijker is dan een thuisbatterij!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼