Velux onthult… huizen met een heel kleine koolstofvoetafdruk!

Velux, de specialist in dakramen, heeft in samenwerking met Effect Architects in Kopenhagen prototypes ontwikkeld van huizen in hout die een drie keer kleinere koolstofvoetafdruk hebben dan de sowieso al zeer strikte Deense norm.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par EFFEKT (@effektarchitects)

Als onderdeel van zijn engagement om de duurzame ontwikkeling te versnellen, zoals vastgelegd in de ‘2030 duurzaamheidsstrategie’ van het bedrijf, wilde de Velux groep groots uitpakken op het ‘UIA 2023 World Congress of Architects’ in Kopenhagen.

Huizen in hout voor een kleine koolstofvoetafdruk

In samenwerking met Effekt Architects heeft Velux zeven modellen van houten huizen ontwikkeld met als naam ‘Living Places’. Deze prototypes hebben een koolstofvoetafdruk die drie keer kleiner is dan die van de huidige Deense huizen, met een jaarlijkse uitstoot van 3,8 kg CO2/m². "Als onderdeel van een industrie die verantwoordelijk is voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot, willen we koploper zijn en onze verantwoordelijkheid nemen voor het vinden van manieren om duurzamer te bouwen," zegt Lars Petersson, CEO van de Velux Groep.

Terugkeer naar traditionele materialen

Voor de bouw van deze huizen worden geen innovatieve materialen gebruikt, maar wel bestaande, met name hout, in dit geval grenen dat afkomstig is uit de regio. Het is gewoon een terugkeer naar de oorspronkelijke materialen, die jarenlang verwaarloosd zijn ten gunste van beton.

Gezonde en betaalbare huizen

Deze woningen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar helpen ook de gezondheid van de bewoners te sparen. De houten huizen hebben schuine daken waarin Velux ramen geplaatst zijn, waardoor de kamers baden in het licht licht en er natuurlijke ventilatie is. Bovendien zegt Velux dat de huizen niet duurder zijn dan vergelijkbare huizen op de Deense markt, waardoor duurzaamheid voor iedereen toegankelijk wordt.

Deze modelwoningen zijn momenteel openbaar toegankelijk om toekomstige bouwprojecten te inspireren. Na afloop van de tentoonstelling worden ze verkocht aan particulieren, omdat de gebouwen modulair zijn en gedemonteerd kunnen worden.

Adam Mork
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼