Het consortium SeaVolt, een interdisciplinaire samenwerking tussen Tractebel, DEME en Jan De Nul, bereidt de installatie voor van zijn eerste drijvende zonneplatform op zee.
Het platform, dat bedoeld is om enkele maanden als proefopstelling te dienen, bevindt zich momenteel nog in de haven van Oostende en wordt in de loop van augustus in zee gesleept en verankerd, waar het voor minstens een jaar in gebruik wordt genomen. Het doel van deze eerste testfase is om gegevens te verzamelen over de impact van golven, regen en opstuivend zeewater op de acht drijvende zonnepanelen. Met deze test wil men bepalen hoeveel bescherming deze panelen nodig hebben tegen zeewater en uitwerpselen van vogels. "Dit is een cruciale eerste stap naar de ontwikkeling van drijvende offshore zonne-energieparken op grotere schaal", legt SeaVolt uit.
Naast een reeks technische tests zal de testinstallatie van SeaVolt het ook mogelijk maken om verschillende ecologische aspecten te onderzoeken. Voor diverse materialen zal men evalueren of ze geen schadelijke effecten hebben op het zeemilieu. "De resultaten van de tests zullen bepalend zijn voor de selectie van materialen voor toekomstige ontwikkeling," aldus het consortium.
De Noordzee in een pioniersrol
Met een reeks gerichte tests zal ook gekeken worden hoe het drijvende systeem gecombineerd kan worden met de kweek van mosselen en oesters. Dat zijn twee zeer specifieke uitdagingen, bovenop de noodzaak aan stabiele en betrouwbare elektriciteitsproductie.
De federale overheid zorgt bij dit innovatieve project voor een financiering van 2 miljoen euro. "De Noordzee wordt de drijvende kracht achter onze energieonafhankelijkheid. Deze drijvende zonnepanelen hebben het potentieel om 1 GW extra groene energie op te wekken bovenop de productie van de windmolenparken, wat het equivalent is van een kerncentrale. Met dit testproject, dat lijkt op een zonnelaboratorium op zee, nemen we een unieke voorsprong in een nieuwe sector", aldus de liberale minister van de Noordzee, Vincent Van Quickenborne.
De eerste offshore zonnepanelen zullen over twee tot drie jaar geïnstalleerd worden, zodra bewezen is dat deze technologie stabiel en betrouwbaar is.