Deze vraag komt vaak voor bij mede-eigendommen: kan de huishoudhulp van een van de bewoners van het gebouw de gemeenschappelijke ruimtes schoonmaken?
Een huishoudhulp kan verschillende taken uitvoeren. Naast het huishoudelijke werk kan ze ook maaltijden bereiden, boodschappen doen of zelfs strijken. Specifiek wat betreft schoonmaken, gaat het om het dagelijks onderhoud van een woning, zoals stofzuigen, afstoffen en ramen wassen (op voorwaarde dat ze bereikbaar zijn met een trapje van drie treden, niet meer!).
Je mag daarentegen geen huishoudhulp inhuren voor schoonmaak na verbouwingen, meubelverplaatsing, plafondreiniging, schilderen of het reinigen van je rioleringssysteem.
En de gemeenschappelijke ruimtes in een mede-eigendom?
Het schoonmaken van gemeenschappelijke ruimtes, zoals een trappenhuis in een appartementsgebouw, maar ook van professionele ruimtes zoals een dokterspraktijk, een wachtkamer, kantoren of een werkplaats, is niet toegestaan via het dienstenchequesysteem. Je kan ook je voertuig niet door een huishoudhulp laten schoonmaken. Daarvoor bestaan gespecialiseerde bedrijven.
En voor een tweede woning?
En als je een tweede woning hebt, kan je dan dienstencheques gebruiken voor het onderhoud ervan? In dat geval kan je inderdaad dienstencheques gebruiken voor het onderhoud van je tweede woning, mits je aan de volgende voorwaarden voldoet: in België zijn ingeschreven, een tweede woning in België hebben en deze uitsluitend persoonlijk gebruiken.