Batterijen, vooral de exemplaren die worden gebruikt om energie van zonnepanelen op te slaan, zijn steeds vaker aanwezig in onze gebouwen. Vormen ze een gevaar voor onze veiligheid?
Thuisbatterijen maken slim energieverbruik mogelijk door elektriciteit overdag op te slaan en ‘s avonds en ‘s nachts te gebruiken. Dit is vooral handig voor mensen met zonnepanelen, omdat ze zo maximaal gebruik kunnen maken van zonne-energie.
Een explosief risico?
Toch brengen deze batterijen uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van brandveiligheid. Batterijen, vooral lithium-ion batterijen, kunnen een brandrisico vormen als ze verkeerd worden behandeld of overladen. Als een lithium-ion batterij oververhit raakt, kan er een "thermische runaway" optreden, waarbij het elektrolyt van de batterij verdampt, wat leidt tot een toename van de druk binnenin de batterij. Dit kan leiden tot het vrijkomen van brandbare gassen, vergelijkbaar met propaan, die kunnen ontvlammen en brand veroorzaken.
Bovendien, als er in de buurt van een batterij een brand uitbreekt, kan de hitte ervoor zorgen dat deze gassen vrijkomen, die kunnen ontvlammen als er een ontstekingsbron in de buurt is. Erger nog, deze batterijen kunnen ook giftige gassen, zoals waterstoffluoride, vrijgeven, wat dodelijk kan zijn.
Een echte uitdaging voor de brandweer!
Een ander probleem met lithium-ion batterijen is dat ze moeilijk te blussen zijn zodra ze in brand staan. Studies hebben aangetoond dat zelfs als een batterijbrand lijkt te zijn geblust, deze uren, dagen of zelfs weken later weer kan oplaaien.
Het is ook belangrijk op te merken dat batterijen, afhankelijk van hun samenstelling, verschillende reacties kunnen vertonen. Terwijl een lithium-ion batterij, bijvoorbeeld, met water kan worden geblust, kan het besproeien van een batterij met puur lithium waterstof produceren, een brandbaar gas.
Gebrek aan regulering!
Ondanks deze risico’s is er momenteel geen specifieke regelgeving voor de installatie van batterijen in gebouwen. Dit komt gedeeltelijk omdat het een relatief nieuwe technologie is en er nog niet genoeg onderzoek is gedaan naar de beveiliging van gebouwen met batterijen.