Je sloot een hypothecaire lening af voor 20 of 25 jaar. Kan je die tijdens de looptijd daarvan vervroegd terugbetalen of kan de bank je dat verbieden? Welke vergoeding kan je bank je daarvoor aanrekenen?
Het kan wel eens gebeuren dat je tijdens de loop van je lening voldoende spaargelden hebt opgebouwd om de lening vervroegd af te betalen. Als je dat zou willen doen is het wel belangrijk eerst alle consequenties te overwegen (bv. op budgettair en fiscaal vlak).
Terugbetalen kan
Beslis je tot de volledige terugbetaling over te gaan, dan kan de bank je dat niet verbieden. Je hebt wettelijk gezien het recht om je lening vervroegd terug te betalen. Sterker nog, de wet zegt zelfs dat je ook kan beslissen je krediet gedeeltelijk vervroegd terug te betalen. In het geval van een gedeeltelijke terugbetaling kan je bankier wel enkele beperkingen opleggen. Toch moet je steeds sowieso het recht hebben om minstens één maal per jaar een gedeeltelijke vervroegde terugbetaling te kunnen uitvoeren. Bovendien moet je op elk ogenblik gedeeltelijke terugbetalingen kunnen uitvoeren die minstens 10% van het oorspronkelijk geleende kapitaal bedragen.
Wederbeleggingsvergoeding
Als je je lening terugbetaalt moet je vanzelfsprekend het nog openstaand kapitaal aan de bank terugbetalen. Daarbovenop ben je een zogenaamde wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Als particuliere kredietnemer ben je daarbij hooguit drie maand intrest als wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Je bankier zou van dit laatste bedrag kunnen afzien. Je kan bij het afsluiten van het kredietcontract eventueel ook onderhandelen dat er geen wederbeleggingsvergoeding zal worden aangerekend.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)