Sinds enkele maanden bieden de leveranciers hun klanten weer vaste contracten aan. Maar is dit het juiste moment om je variabele contract op te geven?
Zoals elk Belgisch gezin weet, heeft de energiecrisis de elektriciteits- en gasmarkt op zijn kop gezet in 2021 en 2022. Daardoor was het op het hoogtepunt van de crisis onmogelijk om een nieuw vast contract af te sluiten voor gas of elektriciteit. Gelukkig is de situatie gekalmeerd en bieden veel leveranciers nu weer vaste tarieven aan.
De veiligste keuze?
Op het eerste gezicht wordt dit type tariefformule als veiliger beschouwd voor klanten omdat de gas- en elektriciteitsprijzen niet afhankelijk zijn van marktschommelingen. Bovendien worden deze vaste tarieven meestal vastgesteld voor een periode van één jaar. De factuur wordt dus niet beïnvloed door schommelingen in de groothandelsprijzen, maar alleen door het verbruik van de klant.
De moeite waard?
Zijn vaste tariefformules aantrekkelijker dan variabele tarieven? Niet noodzakelijkerwijs. Als de gas- en elektriciteitsprijzen in de toekomst dalen, zullen klanten die onlangs voor een vast contract hebben gekozen, erop achteruitgaan. Bovendien is de prijs bij een vast contract meestal hoger dan bij een variabel contract, zodat de leverancier een zekere veiligheidsmarge garandeert.
Vast contract = vaste prijs
Houd er rekening mee dat bij een vast contract de prijs vastligt, terwijl bij een variabel contract de tarieven zowel kunnen dalen als stijgen. Niemand heeft een kristallen bol en niemand kan voorspellen hoe de prijzen de komende maanden zullen veranderen. Sommigen gokken dat de prijzen zullen stabiliseren, terwijl anderen denken dat ze zullen blijven dalen en weer anderen dat ze weer zullen stijgen naarmate de winter nadert, in het achterhoofd houdend dat Europa nog niet uit de gevarenzone is wat betreft de gasvoorraden.