Portugal past zijn fiscale politiek voor buitenlandse gepensioneerden aan. Wat betekent dat voor Belgen die er willen investeren of er hun eigen plekje onder de zon zoeken?
Portugees premier Antonio Costa kondigde onlangs een grote wijziging aan in het fiscale beleid van het land. Vanaf 2024 zal in Portugal de belastingvrijstelling voor buitenlandse gepensioneerden niet langer van toepassing zijn. Dit besluit moet de snelgroeiende vastgoedmarkt in toom houden. "Het handhaven van een dergelijke maatregel in de toekomst zou neerkomen op het verlengen van een maatregel die onrechtvaardig is op fiscaal vlak," zei Costa in een interview met CNN Portugal.
Niet langer vrijgesteld
Sinds 2009 kunnen buitenlanders die minstens de helft van het jaar in Portugal doorbrengen, genieten van deze vrijstelling. Tot 2020 was die vrijstelling volledig, maar sindsdien konden nieuwkomers genieten van een verlaagd belastingtarief van 10%. Deze maatregel, die in 2012 werd vereenvoudigd, was bedoeld om buitenlands kapitaal aan te trekken, na de schuldencrisis. Het trok ongeveer 10.000 mensen aan, waaronder veel gepensioneerde Europeanen die ervoor kozen om zich voornamelijk in Lissabon en de Algarve te vestigen.
Gevolgen voor Belgische investeerders
De vrijstelling van belastingen droeg in combinatie met andere stimulansen zoals ‘gouden visa’ bij tot een aanzienlijke stijging van de vastgoedprijzen in Portugal. Voor Belgen die overwegen om te investeren of te verhuizen naar Portugal, is het essentieel om deze veranderingen en de consequenties daarvan te begrijpen. Met een stijging van 78% van de huisvestingskost tussen 2012 en 2021 kende de Portugese vastgoedmarkt een snelle groei.
In het licht van deze dynamiek heeft de Portugese regering besloten om maatregelen te nemen om de markt te stabiliseren, met name door een einde te maken aan de ‘gouden visa’ en de verhuur van leegstaande woningen in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid te verplichten.