Een eigen huis of appartement is dé droom van veel Vlamingen. Daarbij kiezen velen vandaag voor een nieuwbouw, die dankzij zijn efficiëntie en lagere onderhoudskosten op termijn voordeliger kan zijn dan een renovatieproject. Maar wat zijn de mogelijkheden en hoe begin je aan dit levensproject?
Terwijl je bij een verbouwing start met een basis die al dan niet de juiste elementen heeft om van het eindresultaat een geslaagde woning te maken, start je bij een nieuwbouw van een wit blad. En dat biedt voordelen. Je moet je niet aanpassen aan bestaande ruimtes en structuren en je krijgt een eindresultaat dat voldoet aan de nieuwste energienormen en gebruikmaakt van de nieuwste technieken. Je investeert misschien iets meer, maar je plukt de vruchten daarvan in de vorm van lagere energierekeningen en dito herstellings- en onderhoudskosten.
Over de keuze van de bouwgrond gaan we niet al te veel uitweiden, want dat aspect is misschien wel een volledig artikel waard. Hij heeft immers een grote impact op het verdere verloop van je bouwproces, onder andere omwille van de ondergrond en de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Laat je dus voldoende informeren, bij voorkeur in samenspraak met je architect.
Bepaal je budget
Er zijn twee grote stromingen in nieuwbouw: bouwen in eigen beheer, of kiezen voor een sleutel-op-de-deur formule. Al winnen kwalitatief goede prefabwoningen door hun snelle inzetbaarheid ook aan populariteit. Maar nog voor je beslist om de ene of de andere weg op te gaan, is het belangrijk dat je weet welk budget je hebt om ‘mee te spelen’. Bekijk over welke spaartegoeden je beschikt, praat met je bank over hoeveel je kan lenen en ga na welke pensioenspaarfondsen je eventueel kan inzetten. Aan de hand daarvan weet je hoeveel je kan besteden en kan je bepalen hoeveel je daarvan ook effectief wil gebruiken voor je nieuwbouwproject. Voldoende marge houden is immers geen overbodige luxe, denk maar aan de stijgende materiaalkosten van de afgelopen jaren.
Bouwen in eigen beheer
Voor wie zelf nauw betrokken wil zijn bij de bouw en daar ook tijd aan kan en wil spenderen, kan bouwen in eigen beheer een goede manier van werken zijn. Maar weet waar je aan begint en hoeveel tijd je hebt om alles in goede banen te leiden. Natuurlijk zijn er verschillende niveaus van betrokkenheid bij het proces: met je handen in de mortel zelf bouwen, voor verschillende aspecten telkens een geschikte aannemer kiezen of gaan voor één aannemer die je enige aanspreekpunt is. Welke piste je ook bewandelt, laat je in elk geval bijstaan door een architect die er mee voor zorgt dat je nieuwe woning aan alle technische en wettelijke voorwaarden voldoet. Weet ook welke verantwoordelijkheid je draagt en wat je kan en mag verwachten van leveranciers en vaklui die hun steentje bijdragen.
Sleutel-op-de-deur
Wil je liever wat minder ‘hands-on’ betrokken zijn bij het effectieve bouwproces, dan kan je ook kiezen voor een sleutel-op-de-deur-formule. Daarbij coördineert de bouwfirma het volledige proces, van de plannen over de bouwaanvraag tot de bouw en de uiteindelijke oplevering. Vaak bieden bouwfirma’s zelfs een volledig pakket aan, inclusief bouwgrond. Het enige wat jij moet doen, is een aantal persoonlijke keuzes maken zodat je nieuwe woning bij je eigen stijl past. Omdat je het volledige proces uit handen geeft, kies je voor een betrouwbare firma met een zekere financiële stabiliteit. Vraag zeker naar referenties en bekijk eerdere realisaties.
Wet Breyne
Laat je meer doen, dan is de kans groot dat het je meer zal kosten. Anderzijds kunnen professionals door de ervaring die ze in huis hebben ook sneller werken en hebben ze vaak de contacten om materialen aan een betere prijs en vooral ook op tijd te krijgen. Bovendien is bij bouwopdrachten die uitgevoerd worden door één overkoepelende aannemer of bouwfirma’s die de coördinatie op zich nemen de zogenaamde ‘Wet Breyne’ van toepassing. Die legt voorschot- en betalingsmodaliteiten vast, een oplevering in twee fases (initieel en definitief na minimum één jaar) en waarborgen en aansprakelijkheden. Het geeft met andere woorden meer zekerheid.
Maar welke manier van werken je ook kiest, altijd geldt: laat je steeds voldoende informeren door professionals, zowel op financieel, wettelijk als bouwtechnisch vlak.