Over een periode van twintig jaar bouwde René Benko een indrukwekkend Europees vastgoedimperium op. Vandaag hangt de toekomst van dat imperium aan een zijden draadje…
De Oostenrijkse vastgoedmagnaat René Benko heeft een prestigieus imperium opgebouwd, dat onder andere luxevastgoed en warenhuizen zoals Selfridges en het Chrysler Building omvat. Zijn in het jaar 2000 opgerichte Signa holding heeft nu af te rekenen met grote financiële uitdagingen, waardoor Benko zich genoodzaakt ziet om een stap opzij te zetten en de leiding over te dragen aan een herstructureringsexpert.
Projecten on hold
De groep, die sterk vertegenwoordigd is in Duitsland, heeft verschillende symbolische projecten moeten stilleggen. Hiertoe behoort de bouw van de Elbtower in Hamburg, die is opgeschort en zelfs gesloopt zou kunnen worden als de werken niet worden hervat. In München is de ambitieuze renovatie van de ‘Alte Akademie’ onzeker.
Hoe is het zover kunnen komen met René Benko?
De holding van Benko, waarvan de waarde geschat wordt op 27 miljard euro, heeft zich ook gediversifieerd naar de retail en de media. Deze snelle expansie ging echter gepaard met een gigantische schuldenberg. Er werden grote leningen afgesloten zonder rekening te houden met de levensvatbaarheid van de investeringen op de lange termijn.
Opeenvolgende crisissen, zoals de pandemie en de oorlog in Oekraïne, hebben de situatie alleen maar erger gemaakt en de rentes en materiaalkosten doen stijgen. Bovendien heeft de daling van het aantal klanten het probleem verergerd, waardoor de verwachte verdienmodellen zijn gaan haperen…
Als gevolg hiervan dreigt de dochteronderneming Signa Development, die gespecialiseerd is in grote stadsprojecten, volgens Fitch failliet te gaan. Signa Sports United, een andere dochteronderneming, zit ook in de problemen en kondigde een faillissementsprocedure aan voor verschillende onderdelen en de schrapping van de notering op de New York Stock Exchange.