Masdar City is een futuristische stad gelegen in het hart van de woestijn van Abu Dhabi. Het stelt zichzelf voor als een model van duurzame ontwikkeling! Maar naast haar ecologische ambities staat de stad voor uitdagingen die de ontwikkeling ervan belemmeren…
Masdar City, ontwikkeld door het duurzame energiebedrijf Masdar, betekent een kolossale investering van 15 miljard dollar met als doel ‘s werelds meest duurzame stad te creëren. Gelegen nabij Abu Dhabi, was het oorspronkelijke plan dat deze stad zonder CO2-uitstoot zou functioneren. Toch bleek de realiteit complexer dan de oorspronkelijke prognoses.
De hitte
Het probleem van een stad midden in de woestijn waar de temperatuur kan oplopen tot 50 graden celsius, is natuurlijk afkoeling. Om hiermee om te gaan, hebben de ontwerpers een reeks technieken gebruikt, sommige vooruitstrevend, andere eeuwenoud. Vergeet Abu Dhabi en zijn zilveren torens: hier hebben gebouwen maar heel weinig ramen, reflecterende daken en een okerkleur. De straten zijn georiënteerd naar de windrichting, fonteinen op kruispunten en een "windtoren" koelen voorbijgangers af, terwijl een watertoren bedoeld is om water uit de lucht te halen. Dit alles klinkt geweldig, maar in de praktijk heeft niet alles zo goed gewerkt als gepland, vooral vanwege onverwachte zandproblemen.
Er was ook sprake van om elektrische, zelfs autonome voertuigen, ondergronds te laten rijden. Maar ook hier waren technische beperkingen en budgettaire obstakels echte hindernissen voor de succesvolle uitvoering van het concept.
Energie duurzaamheid
Hoewel Masdar City gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen, waaronder een 10 MW zonne-installatie, heeft de stad haar oorspronkelijke doel van "nul CO2-uitstoot" niet bereikt. De uitdagingen op het gebied van energieduurzaamheid tonen aan dat zelfs met kolossale investeringen de overgang naar volledige energieonafhankelijkheid een moeilijk te bereiken doel blijft.
Sociale en economische impact
Masdar City ambieert vooral een technologisch en economisch knooppunt te worden, maar de bevolking blijft achter bij de oorspronkelijke verwachtingen. Het is vermeldenswaardig dat met huurprijzen die beginnen bij ongeveer 2000 euro, de stad niet voor iedereen toegankelijk is…
Natuurlijk is kritiek geven gemakkelijk. Een klimaatneutrale stad ontwerpen is op zich al een ongelooflijke prestatie. Proberen die te vestigen in een van de warmste delen van de planeet is een enorme uitdaging. De ontwerpers verbergen niet dat niet alles volgens plan is verlopen, wat de positie van de stad als een "technologisch knooppunt" versterkt. In elk geval zouden enkele van de oplossingen die door Masdar City zijn opgezet, met de aangekondigde opwarming van de aarde, andere steden van dienst kunnen zijn…