Energie: in Canada beperkt een provincie liever hernieuwbare bronnen!

Neen, hernieuwbare energie wordt niet overal met open armen ontvangen. In Alberta wordt zelfs volop de klok teruggedraaid!

Alberta
Erin Minuskin

De Canadese provincie Alberta is bijzonder conservatief en ook een drijvende kracht achter de olie- en gasindustrie in het land. Er is dus weinig animo voor de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, die er als "onbetrouwbaar" bestempeld wordt.

Om toeristische redenen!

Onder het bewind van conservatief boegbeeld Danielle Smith is de groei van hernieuwbare energie in Alberta verboden op hoogwaardige landbouwgrond. Bovendien wordt er een bufferzone van 35 kilometer rond bepaalde locaties ingesteld.

Deze maatregel maakt deel uit van een bredere context waarin Alberta, dat meer dan 80% van de Canadese olieproductie voor zijn rekening neemt, duidelijk de voorkeur geeft aan fossiele brandstoffen ten koste van hernieuwbare alternatieven. De provincie staat daarmee lijnrecht tegenover het klimaatbeleid van de Canadese federale regering van Justin Trudeau, vooral wat de doelstelling betreft om een "schoon" elektriciteitsnet te hebben tegen 2035.

Bevestiging van de soevereiniteit

Om de beslissing te rechtvaardigen, beroept Alberta zich op de ‘sovereignty act‘, een wetgevend mechanisme waarmee het federale richtlijnen kan negeren die schadelijk worden geacht voor de eigen belangen. Een primeur in de geschiedenis van de provincie! Het zou de samenhang van het Canadese energie- en milieubeleid in gevaar kunnen brengen?

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼