Vanaf 2030 moeten nieuwe gebouwen in de EU koolstofneutraal zijn. Wij nemen de maatregel even onder de loep!
Europarlementariërs hebben een richtlijn aangenomen die vereist dat alle nieuwe gebouwen die in de Europese Unie worden gebouwd, vanaf 2030 neutraal zijn op vlakvan broeikasgasemissies. Deze ambitieuze maatregel maakt deel uit van een bredere doelstelling: het volledige Europese gebouwenbestand tegen 2050 emissieneutraal maken. Dit initiatief heeft tot doel de aanzienlijke impact van de vastgoedsector op het klimaat te verzachten, aangezien dit een van de grootste energieverbruikers in Europa die verantwoordelijk is voor meer dan een derde van de energiegerelateerde emissies in de EU.
Strengere normen voor openbare gebouwen
Nieuwe gebouwen die in gebruik zijn bij of eigendom zijn van overheidsinstanties moeten deze emissievrije doelstelling tegen 2028 bereiken. De publieke sector moet hier dus het goede voorbeeld geven!
Renovaties en energiebesparing
De richtlijn voorziet ook in strikte maatregelen voor de renovatie van bestaande gebouwen. De lidstaten worden opgeroepen maatregelen te nemen om het gemiddelde energieverbruik tegen 2030 met ten minste 16% te verminderen. Het is duidelijk dat de verouderde gebouwen, al dan niet residentieel, het doelwit zijn.
Einde van fossiele brandstoffen
De richtlijn bevat ook stappen om verwarmingssystemen koolstofvrij te maken en voorziet in een geleidelijke afschaffing van het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming en koeling. Tegen 2040 zal het gebruik van verwarmingsketels op fossiele brandstoffen volledig verboden zijn in de EU.
Uitzonderingen en volgende stappen
Voor bepaalde soorten gebouwen, zoals agrarische gebouwen en historische monumenten, worden uitzonderingen gemaakt. Deze richtlijn, die met een aanzienlijke meerderheid is aangenomen, moet nog formeel door de Raad worden goedgekeurd voordat zij in nationale wetgevingen kan worden omgezet.