Wie niks doet, doet niks mis… Kortom, een ongeluk zit in een klein hoekje: maar wie betaalt als uw schoonmaakster de schade heeft veroorzaakt?
De gouden regel: communicatie en zekerheid
Wanneer zich een incident voordoet, is de eerste stap om te communiceren. Tenzij het opzettelijk is, wat eerlijk gezegd zeldzaam is, neem dan de tijd om de persoon gerust te stellen. Wie heeft er immers nooit eens iets gebroken tijdens het schoonmaken? Vervolgens is het tijd om het over verzekeringen te hebben.
Wie betaalt bij breuk?
Tewerkstelling via een uitzendbureau
Als u uw huishoudhulp inhuurt via een kantoor (bv. dienstencheques), is het bureau verantwoordelijk. Het is dus de verzekering van het kantoor die de kosten dekt. Houd er rekening mee dat er mogelijk een eigen risico in rekening wordt gebracht. Het is dus niet aan de schoonmaakster om de schade te vergoeden, tenzij het gaat om een opzettelijke, zware fout of een herhaalde fout. Als u besluit om een verzekering in te schakelen, vergeet dan niet een dossier samen te stellen en alle facturen te innen. Als uw huishoudster weigert de verantwoordelijkheid te erkennen, wat vrij zeldzaam is, stuur dan een aangetekende brief naar het kantoor.
Is het uw werknemer?
Als uw huishoudster rechtstreeks bij u in dienst is en niet bij een kantoor, is het van cruciaal belang dat zij gedekt is door een verzekering "huispersoneel", die de schade dekt. Dit is een wettelijke verplichting.
Natuurlijk, als het zwartwerk is, zijn de kosten voor uzelf…