Verkiezingen 2024| Huurprijzen liberaliseren of reguleren: welke methode is de beste?

Nu de verkiezingen naderen, gaan de geesten van de politieke partijen in overdrive. Aangezien Belgen een baksteen in de maag hebben, staat vastgoed uiteraard centraal in heel wat debatten. En ook de vraag welke benadering van huurgelden de voorkeur geniet: de ultra-liberale of de strikt gereguleerde. Twee voorbeelden elders in de wereld kunnen een antwoord bieden…

buenos aeres
Francisco Ghisletti

Liberalisering

In Argentinië heeft de nieuwe ultraliberale regering een reeks maatregelen genomen die hun effect op de verhuurmarkt niet lijken te missen: volgens BFM Immo is het aantal woningen dat te huur aangeboden wordt in Buenos Aires gestegen van 6.600 eind 2023 naar… 19.000 in de eerste helft van 2024! Hoe valt die sterke stijging te verklaren? Gewoonweg door de hervorming van een eerdere wet die redelijk streng was voor verhuurmarkt. Zo’n toename van het aanbod heeft onvermijdelijk gevolgen voor de huurprijzen, die nauwelijks stegen: in februari 2024, terwijl de inflatie 13,2% bedroeg, stagneerde de gemiddelde huur met een stijging van slechts 2,9%. In verhouding dalen de prijzen dus! De Argentijnse vastgoedkamer geeft echter niet veel specifieke info rond de algemene staat van het huurwoningenbestand, of op de investeringen die gedaan werden…

Huur reguleren

Parijs was de eerste stad in Frankrijk die de huurprijzen reguleerde. De 5 jaar geleden ingevoerde methode lijkt het gewenste effect te hebben gehad, want volgens het ‘Atelier Parisien d’urbanisme’ bleef de huurstijging beperkt tot 64 euro per maand. Huren blijft natuurlijk erg duur in de stad, maar de Parijse volksvertegenwoordigers zijn erg trots op deze gematigde stijging. Maar heeft deze beperkte huurstijging investeerders afgeschrikt, waardoor zowel het aanbod van huurwoningen als het renovatietempo is gedaald? Volgens Le Figaro Immobilier zijn de Parijse beleidsmakers eerder ontwijkend over deze vraag. Jacques Baudrier, afgevaardigde van de PCF voor huisvesting in Parijs, vertelde onze collega-journalisten eenvoudigweg dat het fenomeen ‘marginaal’ is.

Conclusie?

Het is moeilijk om een conclusie te trekken uit deze twee beleidsvisies: hoewel beide de stijgende huurprijzen lijken te temperen, lijkt de eerste effectiever in het stimuleren van het aanbod, terwijl de tweede waarschijnlijk geruststellender is voor bestaande huurders, die niet bang hoeven te zijn voor een plotselinge sterke stijging van hun huur.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼