Zonnetegels op een antieke villa in Pompeii! “Retrofitting”, maar dan voor vastgoed?

Voor Italië is de Europese verplichting om publiek vastgoed te vergroenen tegen 2030 een behoorlijke uitdaging. Het land bestaat immers voor een groot deel uit historische gebouwen. Maar op de historische site van Pompeii is men er alvast in geslaagd om groene energieproductie in de gebouwen te integreren zonder de integriteit aan te tasten. Dat is wat ze in de autosector ‘retrofitting’ zouden noemen!

Voor het experiment werd een van de bekendste villa’s van de historische site uitgekozen. Op het dak van de villa werden de originele bakstenen tegels vervangen door fotovoltaïsche exemplaren die sterk op de originelen lijken. De nieuwe pannen zijn verbonden aan een natriumbatterij, een groener alternatief voor lithium-exemplaren. Deze batterij zorgt voor de verlichting van een prachtig fresco.

Met tot 15 uren zon op zomerdagen, was de keuze voor zonne-energie in deze regio een logische keuze. De installatie van 70 m2 werd voorzien door Ahlux, die ook het patent op deze technologie bezit.

Wat duurzaamheid betreft, zijn deze zonnetegels gewaagd aan klassieke zonnepanelen. Ze gaan zo’n 20 à 25 jaar mee. Het prijskaartje daarentegen is wel aan de hogere kant, deze oplossing is duurder dan een nieuw dak met zonnepanelen erop. Maar door de elegantie is het de ideale oplossing voor historische constructies en misschien ook wel voor eigenaars van beschermde monumenten of panden in een beschermd gebied.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼