Zelf zonnepanelen installeren: is het de moeite? Op deze 5 dingen moet je letten!

Nee, je hoeft in België geen beroep te doen op een professional om zonnepanelen te installeren. Sterker nog, er bestaan handige pakketten die het je makkelijk maken om zelf aan de slag te gaan. Maar er zijn verschillende aandachtspunten.

solar panels
Raze Solar

Voor je je volledig op het installeren van zonnepanelen stort, moet je weten dat er verschillende manieren bestaan om ze te plaatsen. De populairste manier in België is de plaatsing van zonnepanelen op een structuur die met behulp van rails aan het dak bevestigd wordt. Voor deze installatie heb je een helling van minstens 8° nodig. Een andere, duurdere manier is het vervangen van een deel van de dakbedekking door zonnepanelen. Deze techniek heet integratie, is esthetisch iets mooier en is handig te combineren met de renovatie van het dak van je woning.

Maar je kan er ook voor kiezen om de zonnepanelen aan de gevel te bevestigen. Dat is een goede oplossing als je dak niet de ideale oriëntatie heeft of te klein is. Zonnepanelen die aan de muur bevestigd worden, worden in een hoek van een dertigtal graden geplaatst om zo zoveel mogelijk zonlicht te kunnen vangen. Het ziet er minder mooi uit, maar deze manier kan een oplossing bieden als je bijvoorbeeld een terras wil uitrusten met zonnewering. In dezelfde stijl: een veldopstelling, waarbij je zonnepanelen op de grond staan. Om dat te doen, moet je voldoende grondoppervlakte hebben om de structuur waarop de panelen rusten, kwijt te kunnen.

Zelf zonnepanelen installeren: is dat de moeite waard?

Je zonnepanelen zelf installeren heeft als voordeel dat de kosten gedrukt worden. Daar staat tegenover dat je geen garantie geniet op de plaatsing. Bovendien ben je ook zelf verantwoordelijk voor de keuring en aanmelding van je installatie, en zou het kunnen dat verzekeraars je minder makkelijk een verzekering willen geven.

5 aandachtspunten

  1. Voor je je installatiepakket kiest, is het belangrijk om na te denken over wat je nodig hebt. Wil je je energie verkopen aan je leverancier of vooral zelf gebruiken? Je moet ook bepalen welk vermogen je wil. Om dat te doen, maak je best een lijst van de apparaten die je van stroom moet voorzien, zodat je het optimale vermogen voor je installatie kan bepalen.
  2. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor de installatie die bij je past. Er bestaan verschillende types: de plug-and-play-pakketten met opbouwstructuur, plug-and-playpakketten zonder structuur en kits die sterk lijken op wat professionals installeren.
  3. De volgende stap: bepalen of je dak aangepast is aan de plaatsing van zonnepanelen. Als het dak niet in goede staat is, roep je best de hulp van een dakwerker in voor je begint te installeren. Zo vermijd je langetermijnproblemen.
  4. In dezelfde categorie is het handig om te verifiëren wat de hellingsgraad en de oriëntatie van je dak is. Die elementen houden immers rechtstreeks verband met de opbrengst van je panelen.
  5. En tenslotte moet je, eens je het nodige materiaal in huis hebt, de nodige voorzorgen nemen voor je eigen veiligheid, zowel op de ladder en op het dak als tijdens het werken aan de elektriciteit. Zorg dus zeker voor veiligheidshandschoenen, zekeringskoorden en aangepast materiaal. Begin in geen geval alleen aan dit project. Zeker voor het aansluiten van de omvormer en de meter is het wat ons betreft bijna onvermijdelijk om een professional in te schakelen, tenzij je een doorgewinterde doe-het-zelver met ervaring bent.
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼