Dit is waarom Brusselaars meer betalen voor hun energie dan Walen en Vlamingen

In oktober vorig jaar liet een zoveelste leverancier de Brusselse energiemarkt links liggen, waardoor Engie en TotalEnergies het gewest voor zich hebben. De concurrentie krimpt zienderogen, met als risico snel stijgende energieprijzen!

gaz
Ilse Driessen

Elke professional in de energiesector kan je vertellen dat de nieuwe regelgeving die van kracht is in het Brussels Gewest, een initiatief van de regering Vervoort II waarin PS, Ecolo, Défi en Vooruit zaten en die door velen beschouwd wordt als te gunstig voor slechte betalers, de ene energieleverancier na de andere wegjaagt. Na MEGA en Octa+ liet ook Eneco in oktober de hoofdstad voor wat ze was.

Ter herinnering: terwijl een leverancier in de andere gewesten van het land een contract na een bepaalde periode kan stopzetten als de klant niet betaalt, zijn leveranciers in Brussel, waar contracten een looptijd van minimaal drie jaar moeten hebben, verplicht om aan de klant te blijven leveren, zelfs als die zijn facturen niet betaalt. Onbegrijpelijk! Dit is een onhoudbare situatie voor kleine leveranciers, die zich daardoor gedwongen zien om hun contracten op te zeggen.

Deze vergevingsgezinde regelgeving, een wens van de PS en Ecolo in Brussel en die op het eerste gezicht gunstig is voor consumenten, vernietigt in werkelijkheid de concurrentie op de Brusselse energiemarkt, met het risico dat de prijzen uiteindelijk zullen stijgen. Vandaag blijven er nog maar twee leveranciers over: de Franse bedrijven Engie en TotalEnergies. In Wallonië en Vlaanderen zijn er daarentegen een pak meer leveranciers: 12 in het zuiden van het land en 16 in het noorden! Wie zegt dat de laatste twee die in Brussel overblijven in de toekomst niet tot een akkoord zullen komen over een specifiek tariefsysteem voor de hoofdstad, gezien de regels die ongunstig zijn voor hen en die de klant overbeschermen? Op dit moment betalen Brusselaars door het gebrek aan concurrentie al meer voor hun energie dan hun Vlaamse en Waalse buren… Het valt nog af te wachten wat de toekomstige regering in petto heeft…

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼