Investeren aan de Opaalkust: dit moet je weten

Een toeristische bestemming om U tegen te zeggen. De Opaalkust is het paradijs voor natuurliefhebbers, dankzij iconische sites als Cap Gris-Nez, Cap Blanc-Nez of de kliffen van Equihen. Een regio die het waard is om in te investeren dus!

Cote d'opale
Iris

Sinds de gezondheidscrisis en bijhorende quarantaines zijn er talloze mensen – zeker in steden – die op zoek gaan naar een toevluchtsoord niet ver van huis. In België gaat het dan vaak over de Ardennen of de kust, maar ook de Opaalkust wint aan populariteit, dankzij de prijzen, die democratischer zijn dan in de eigen kustgemeenten, maar ook dankzij de ongerepte natuur en de opmerkelijk mooie kustlijn. Talloze Belgen trekken naar deze regio om te investeren, dus vroegen wij een Franse notaris hoe dat werkt.

1. Zoek je financiering bij een Belgische of een Franse bank?

Over het algemeen houdt niets je tegen om bij een lokale bank aan te kloppen als je iets koopt in het buitenland, in het geval van de Opaalkust dus een Franse organisatie. Maar als je geen inkomen ontvangt op een rekening in het land waar je vastgoed wil kopen, zal het moeilijk worden om een hypothecair krediet te krijgen. Wat je wel kan doen is een hypotheek nemen in België als garantie. In elk geval is het aan te raden om je te laten bijstaan door een lokale expert, zoals een makelaar. 

2. Met welke kosten en verzekeringen moet je rekening houden in Frankrijk? 

Bij de aankoop van vastgoed in het buitenland is het belangrijk om een goede inschatting te maken van de bijkomende kosten: notariskosten, lokale belastingen of registratiekosten bijvoorbeeld. In Frankrijk, en dan specifiek aan de Opaalkust, omvatten deze kosten, alles inbegrepen, rond de 2,5% van de aankoopprijs. Wat verzekeringen betreft, volstaat het als koper om een woningverzekering te hebben bij de sleuteloverdracht. Als je het pand wil verhuren, heb je ook een verzekering voor niet-inwonende eigenaars nodig.

3. Is het verplicht om beroep te doen op een notaris en hoe vind je die?

De koper moet zich laten vertegenwoordigen door een notaris. Deze kan wel dezelfde zijn als die van het vastgoedkantoor bijvoorbeeld, wat het proces makkelijker kan maken. Als de koper het pand wil verhuren, moet die naast de nodige verzekeringen ook over een DPE of diagnostic énergétique beschikken. Als het gaat om nieuwbouw wordt de DPE bij de oplevering geleverd. En tenslotte: het is niet verplicht om gedomicilieerd te zijn in Frankrijk om er vastgoed te kunnen kopen.

4. Hoe regel je de verhuur van je pand op een makkelijke manier?

Het beheer van je verhuur omvat alle activiteiten die bij de administratie van het verhuren van een pand komen kijken, of het nu gaat om een huis of een appartement. Om dat tot een goed einde te brengen, moet je op de hoogte zijn van lokale wetten rond vastgoed en verhuur. Eigenaars die zich daar niet mee willen bezighouden (of er geen tijd voor hebben), kunnen de werkzaamheden doorschuiven naar een verhuurbeheerder door een mandat de gestion te ondertekenen. Die beheerder kan een vastgoedkantoor zijn dat die service aanbiedt, een gespecialiseerde onderneming of een notaris. Over het algemeen kost deze service je zo’n 6% van de huurinkomsten.

5. Zijn er lokale belastingen? Worden die berekend op huurinkomsten?

In Frankrijk is het onmogelijk om geen belastingen te betalen op huurinkomsten, omdat de huur beschouwd wordt als belastbaar inkomen. Er is één uitzondering en dat is bij de verhuur van een kamer in je hoofdverblijf: als je die af en toe verhuurt en je inkomsten zijn niet hoger dan € 760 per jaar, kan je vrijgesteld worden van belasting op huurinkomsten. Als je de ruimte doorlopend verhuurt, maar aan een “redelijke prijs” (€ 192 per m2 in Ile de France en € 142 per m2 op andere plaatsen), geldt hetzelfde. Wil je je aangekochte pand aan de Opaalkust verhuren, volstaat het op een “liasse fiscale” (een belastingsverklaring) te bezorgen aan Service français des impôts des particuliers non-résidents. Ruw geschat mag je op ongeveer € 1000 à 1500 belastingen en andere fiscale gevolgen per jaar rekenen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼