Thuisbatterijen hebben nog moeite om de Belgische gezinnen te overtuigen. Wat zijn de obstakels die de massale doorbraak ervan in de weg staan?
Hoge installatiekosten
Een van de belangrijkste obstakels voor de aanschaf van thuisbatterijen in België zijn de initiële kosten. De prijs voor het kopen en installeren van een thuisbatterij kan al snel oplopen tot meer dan 8.000 euro. Dit bedrag daalt, maar het is nog steeds erg hoog. Merk op dat hoe hoger de capaciteit van de batterij is, hoe interessanter de prijs wordt. Ook nergens vind je meer premies dan in onze regio.
Onzekere winstgevendheid
Ook de rentabiliteit van thuisbatterijen is onderwerp van discussie. Hoewel voorstanders beweren dat ze het eigen verbruik maximaliseren en de afhankelijkheid van het net verminderen, kunnen de werkelijke besparingen variëren. Volgens Testaankoop kan de terugverdientijd ongeveer 10 jaar bedragen, of zelfs meer… Dit valt echter bijna samen met het volgende punt!
Duurzaamheid en recycling
De duurzaamheid van de batterij is een ander belangrijk heikel punt. Een batterij heeft een beperkte levensduur, meestal 15 jaar, soms 20 jaar. Dan is er nog het probleem van recycling, aangezien maar weinig fabrieken batterijen kunnen recyclen, wat dan weer voor milieuproblemen zorgt.
Eigen verbruik
De beste oplossing? Dat is nog steeds te verbruiken wanneer uw zonnepanelen elektriciteit produceren. Merk op dat een andere interessante formule dé oplossing zou kunnen zijn: namelijk de V2H-functie van elektrische auto’s.