Omwille van zijn beschermende en beveiligende rol in elke elektrische installatie is de aarding een verplichting geworden. Dit is hoe de aarding werkt en waaruit ze bestaat.
Het systeem van de aarding, dat in 1981 in België verplicht werd door het AREI ( Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties), beschermt mensen tegen elektrische schokken door lekstromen die kunnen optreden als een apparaat een isolatiefout heeft, door die af te voeren naar de grond. Als iemand zonder aarding een defect elektrisch aangedreven accessoire aanraakt, kan de lekstroom door zijn of haar lichaam lopen en mogelijk een dodelijke elektrocutie veroorzaken.
Dit soort incidenten kan zich voordoen tijdens een stroompiek, veroorzaakt door fenomenen zoals bliksem of storingen op het elektriciteitsnetwerk. Het aardingssysteem voert deze pieken af en beschermt de elektrische apparaten die op het netwerk zijn aangesloten. Hetzelfde probleem kan zich ook voordoen bij kortsluiting of een isolatiefout. Het aardingssysteem leidt de stroom naar de grond, waardoor de kans op materiële schade aan apparatuur en bedrading afneemt.
Bij een incident werkt aardlekschakelaar samen met het aardingssysteem. Ze schakelen de stroom uit als er een verschil wordt gedetecteerd tussen de inkomende en uitgaande stroom. In het geval van een stroomlekkage naar de aarde detecteren deze apparaten het stroomverschil en schakelen ze de stroomtoevoer uit, waardoor ongelukken kunnen worden voorkomen.
Aarding is daarom essentieel voor de veiligheid van mensen, de bescherming van elektrische apparatuur, de juiste werking van veiligheidsvoorzieningen en om te voldoen aan de elektrische veiligheidsnormen. Als je er geen hebt, of er niet voor zorgt dat je elektriciteitsinstallatie goed is geaard, loop je ernstige risico’s, zowel menselijk als materieel!