De explosieve stijging van de vastgoedrentevoet heeft ervoor gezorgd dat honderdduizenden Britten in de armoede terechtgekomen zijn. Dat blijkt uit een studie.
Het Verenigd Koninkrijk heeft af te rekenen met een ongeziene vastgoedcrisis. Sinds december 2021 zijn de rentevoeten explosief gestegen van 0,1% naar 5,25%, een niveau dat sinds de financiële crisis van 2008 niet meer voorkwam. De situatie heeft grote gevolgen voor Britse huishoudens die sinds 2022 hun hypotheek hebben vernieuwd of afgesloten. Volgens een studie van het Institute for Fiscal Studies (IFS) waren eind 2023 ongeveer 320.000 mensen onder de armoedegrens terechtgekomen als gevolg van deze stijging.
Misleidende statistieken?
Het IFS wijst ook met een beschuldigende vinger naar de officiële statistieken die, op basis van een gemiddelde rentevoet, slechts de impact van de crisis op 230.000 mensen zouden inschatten. Toch zijn veel huishoudens, vooral zij die hun lening in 2022 hebben geherfinancierd, bijzonder kwetsbaar. Ze lopen dus een grotere kans om een achterstand op te lopen bij de aflossing van hun lening. Het valt af te wachten hoe de Labourpartij, die nu aan de macht is, de economische situatie wil herstellen.