De huurschaal is een goede oplossing volgens de linkse partijen in België… maar reeds een realiteit bij onze zuiderburen, onder andere in Parijs! Het systeem vertoont echter enkele opmerkelijke gebreken.
In Parijs heeft de huurcontrole, die in 2018 door de Elan-wet werd ingevoerd, tot doel de koopkracht van huurders in gebieden waar minder aanbod is te beschermen. Eigenaars mogen een plafond dat per vierkante meter is vastgesteld en aangepast aan verschillende criteria, zoals het bouwjaar of het aantal kamers, niet overschrijden. Technisch gezien hebben we het over een marge van maximaal 20% boven een referentiehuurprijs.
Gebreken in het systeem
Ondanks goede bedoelingen blijven er gebreken bestaan. Aziliz Gautier-Guegan, een expert in vastgoedrecht, wijst er in Le Figaro op dat het systeem soms toch toestaat om extra huur toe te voegen (vooral als het onroerend goed een bijzonder kenmerk heeft, zoals een zwembad, een buitengewoon uitzicht, een hoogwaardige afwerking, enz.). "Dit is de fout in deze wet", klaagt ze aan, waarbij ze vermeldt dat het sommige verhuurders in staat stelt terug te keren naar het bedrag van de huur van vóór de hervorming.
Rechten van huurders en rechtsmiddelen
Huurders kunnen een terugbetaling van het te veel betaalde bedrag vragen als de huur het wettelijk plafond overschrijdt. Het begint met een onderlinge schikking, gevolgd door een stap naar de Bemiddelingscommissie en mogelijk een rechtbank. Aziliz adviseert om in een vroeg stadium een advocaat onder de arm te nemen vanwege tal van subtiliteiten, inclusief deadlines.