De financiële druk voor jonge vastgoedkopers stijgt naar een zorgwekkend niveau…
Jonge volwassenen met een leeftijd onder de 25 jaar die in 2023 hun eerste woning kochten, gaven gemiddeld 34,3% van hun inkomen uit aan het aflossen van hun lening. Volgens de gegevens van Immotheker/Finotheker is dit de meest gespannen situatie sinds de crisis van 2008!
Voor mensen tussen de 26 en 30 jaar is de situatie nog complexer: hoewel zij een hoger inkomen hebben, besteden ze 34% van hun loon aan de afbetaling van hun lening, het hoogste niveau in 20 jaar. En de dertigers? Die besteden gemiddeld 32% van hun inkomen aan de aflossing van hun hypothecaire lening, een percentage dat we al 15 jaar niet zagen.
Meer sparen om te kopen
Bovendien betekenen de voorwaarden voor de toekenning van een krediet dat jongeren een veel hogere eigen inbreng moeten ophoesten om een eigen huis te kunnen kopen. Krijgen ze geen financieel duwtje in de rug van familie, dan wil dat zeggen dat ze gedurende een zeer lange periode moeten sparen. In Het Laatste Nieuws hebben een aantal experts het over een ‘nakende woningcrisis’, waarbij ze waarschuwen dat dit ook de middenklasse zal treffen.
Lagere registratierechten zijn misschien een (klein) deel van de oplossing, maar er moet ook gewerkt worden aan een versoepeling van de kredietvoorwaarden. Door jongeren te verplichten om een grote eigen inbreng te leveren, wat voor velen op korte tot middellange termijn onmogelijk is, worden ze in de praktijk verplicht om op de huurmarkt te blijven.