De bouw van een industriezone op een terrein nabij het nazikamp Mauthausen veroorzaakte een golf van verontwaardiging in Oostenrijk.
De verkoop van een stuk grond in Hirterberg, een annex van het concentratiekamp Mauthausen, heeft deze week in Oostenrijk tot een heftige controverse geleid. De Memorial in Mauthausen betreurde het gebrek aan wil om het "historische en morele" belang van deze site te behouden, die tussen 1944 en 1945 werd gebruikt voor de vervaardiging van munitie door ongeveer 400 gedeporteerden, voornamelijk van Russische, Italiaanse en Poolse origine.
Een controversiële verkoop
De grond, waarop de restanten van de kazerne nog steeds staan, werd voor 15,25 miljoen euro verkocht door een vastgoedbedrijf dat eigendom is van de burgemeester van Leobersdorf. Er zullen commerciële gebouwen worden gebouwd, na wijzigingen in de bestemming die door de gemeenteraad zijn goedgekeurd. Ondanks de inspanningen van de Oostenrijkse memorial sinds 2021, zijn pogingen om een discussie op gang te brengen over het herdenken van de slachtoffers "genegeerd of afgewezen", aldus Valerie Seufert, woordvoerster van de memorial, in een verklaring aan AFP.
Een "ongevoelig" project
Ook het Documentatiecentrum van het Verzet (DÖW) was verontwaardigd en hekelde "een uiterst ongevoelige benadering" van de slachtoffers en hun familieleden. De memorial merkte op dat in april een stèle werd opgericht om de geschiedenis van de site te herinneren, maar dit was niet genoeg om het vastgoedproject te voorkomen.