Een zonnestopcontact waarmee je overal 220 V krijgt? Een droom voor je woninginrichting of eerder een publiciteitsstunt waar je niet al te veel van moet verwachten?
![window socket](https://wordpress.immovlan.be/wp-content/uploads/prisesolaire-1024x767.png)
De ‘Window Socket’, die tien jaar geleden bedacht werd door de Zuid-Koreaanse ontwerpers Kyuho Song en Boa Oh, ziet eruit als iets uit een sciencefictionfilm. Een zuignap om hem aan het raam te bevestigen, een rond zonnepaneel om de zonnestralen op te vangen en je hebt 220 V stroom binnen handbereik om je telefoon op te laden of een klein apparaat van stroom te voorzien. Het is een elegant, compact en lichtgewicht concept, ideaal als back-up stopcontact als je onderweg bent, of zelfs in een vliegtuig, beweren de uitvinders! Maar waarom hebben we het er vandaag over? Gewoon omdat het project in de vergetelheid lijkt te zijn geraakt, terwijl het zo innovatief lijkt, zelfs nu nog, 10 jaar na datum! Is de technische (of economische) realiteit plotseling doorgedrongen? Of is het louche?
Klopt het echt, dit lumineuze idee?
Wat was de Window Socket? Dit stopcontact is voorzien van een batterij van amper 1.000 mAh, die na 5 tot 8 uur in het zonlicht is opgeladen. Met zo’n capaciteit is het moeilijk om je voor te stellen dat zelfs een smartphone, die 4 keer zoveel energie nodig heeft, volledig kan worden opgeladen. Dus reken maar uit: hang deze stekker een dag in de zon en je kan je smartphone voor 25% opladen! Wauw…
Innovatief concept of technologische utopie?
Sinds de voorstelling in 2016 is er weinig nieuws over het project naar buiten gekomen, behalve bij Neozone, dat zich net als wij afvraagt of het wel levensvatbaar is. Hoe dan ook: het idee is interessant. Misschien kan dit soort gadget met toekomstige technologische vooruitgang werkelijkheid worden. In de tussentijd neem je best een volledig opgeladen externe batterij mee onderweg.