China verlaagt de rente en de verplichte bankreserve om op die manier de vastgoedsector en de economische groei aan te zwengelen. Een berekende… en dringende zet!

De Chinese centrale bank trekt haar portefeuille open en haalt precisie-instrumenten boven om de economie in sluimerstand nieuw leven in te blazen. Pan Gongsheng, de gouverneur van de Chinese centrale bank, kondigde twee kernmaatregelen aan: de verplichte reserve van banken wordt verlaagd met 0,5 procentpunt en de omgekeerde reporente (herfinancieringsrente) zakt naar 1,4 %. Met andere woorden: banken zullen makkelijker kunnen lenen, en dus — dat is het plan — de markt van de vastgoedkredieten weer op gang trekken.
De Chinese bouwsector zit in zak en as
Het is geen geheim: de Chinese vastgoedmarkt zit in een situatie van "stilgelegde kranen". Werven liggen stil, kopers zijn terughoudend, en projectontwikkelaars zitten tot over hun oren in de schulden. Om deze langdurige woningcrisis het hoofd te bieden, mikt Peking op een zachte herstart: de hypothecaire rentevoet voor kopers van een eerste woning op een termijn van meer dan vijf jaar daalt van 2,85 % naar 2,6 %. Een kleine stap voor de rente, een grote sprong voor de markt — dat wordt althans gehoopt.
Innovatie, consumptie… en diplomatieke paniek
Maar deze maatregel is niet enkel bedoeld voor fans van bakstenen: volgens Pan Gongsheng is het ook de bedoeling om de technologische innovatie te ondersteunen en de binnenlandse consumptie te stimuleren. Een breed scala aan ambities voor een economie die kampt met een zwakke binnenlandse vraag en een handelsoorlog in de vorm van een partijtje Chinees-Amerikaans armworstelen. Volgens economen creëren de spanningen met Washington een risico op een wereldwijde recessie. In maart steeg de Chinese export met 12 %, wat erop wijst dat lokale bedrijven anticiperen op mogelijke handelsmaatregelen…