De Europese Commissie wil de regels voor overheidssteun herzien om alle vormen van betaalbare huisvesting te ondersteunen, niet alleen sociale woningen.

De Commissie is van plan om de regels rond staatssteun voor huisvesting te herzien. Doel: lidstaten de mogelijkheid geven om een breder scala aan initiatieven te ondersteunen, voorbij het klassieke sociale woonmodel.
Vicevoorzitter Teresa Ribera benadrukt: “Te veel gezinnen en jongeren hebben niet de middelen om een fatsoenlijke woning te vinden.” Tegelijkertijd is het met een gemiddelde stijging van 48% van de koopprijzen en 22% van de huurprijzen in de EU tussen 2010 en 2023 steeds moeilijker om bijvoorbeeld een studio van 30 m² te huren. Uitschieter: Estland, waar de prijzen met meer dan 200% zijn gestegen.
Betaalbaar wonen, nieuwe Europese prioriteit
Woononzekerheid is niet langer beperkt tot de meest kwetsbaren. Ook de middenklasse, jonge werkenden en eenoudergezinnen worden steeds vaker geconfronteerd met een gebrek aan betaalbare huisvesting. Oorzaken: de toenemende vraag in steden, verouderd woningaanbod, en de ongewenste effecten van Airbnb en andere platformen.
Om deze urgente situatie aan te pakken, haalt Ursula von der Leyen het grote geschut boven: ze benoemde een Europese commissaris voor huisvesting (de Deen Dan Jørgensen) en kondigde een Europees actieplan aan voor begin 2026. Eerste stap: een herziening van de regels rond overheidssteun, die tot nu toe enkel sociale woningen omvatten.
Niet alleen geld, maar ook bakstenen
De bedoeling is om investeringen in “betaalbare woningen” te stimuleren, met steun van de Europese Investeringsbank. Er wordt gewerkt aan een pan-Europese platform om zowel publieke als private investeerders aan te trekken.