Grote gezinnen (Wallonië) : hoe kan je gebruikmaken van een renovatielening?

Maak je deel uit van een groot gezin en ga je je woning renoveren? Dan biedt het ‘Fonds du Logement’, het Waalse woningfonds, je een renovatielening. Ontdek hoe dat in zijn werk gaat en onder welke voorwaarden je er gebruik van kan maken.

renovation

Toekenningsvoorwaarden voor een renovatiekrediet voor grote gezinnen

De renovatielening voor grote gezinnen is bedoeld voor grote gezinnen die eigenaar zijn van een woning die in Wallonië ligt. Het pand moet minstens 15 jaar oud zijn. De eigenaar moet ook een stabiel inkomen hebben, met een belastbaar inkomen van €97.000 of minder. Voor een aanvraag die in 2022 wordt ingediend, is het referentiejaar 2000.

Belangrijk: er wordt rekening gehouden met de leeftijd die je hebt wanneer je de lening afsluit, want je moet klaar zijn met het volledig aflossen van de hypothecaire lening tegen dat je 75 bent. Maar net als bij een conventionele lening kan de looptijd van de renovatielening niet langer zijn dan 30 jaar.

Merk op dat de woning moet voldoen aan veiligheids-, gezondheids-, waterdichtheids- en installatietechnische normen (verwarming, gas, elektriciteit).

Om meer te weten te komen over de renovatielening voor grote gezinnen, bekijk je best dit artikel: renovatielening voor grote gezinnen. Om meer te weten te komen over de hypothecaire lening voor grote gezinnen, zie dit artikel: hypothecaire lening voor grote gezinnen.

Welke werken kan je financieren met een renovatielening voor grote gezinnen?

Het ‘Fonds du Logement de la Wallonie‘ (FLW) heeft een lijst opgesteld van werken die in aanmerking komen voor een renovatielening. Voor sommigen kan je ook een premie krijgen en voor anderen niet.

In de eerste categorie vind je de verbetering van systemen (verandering of installatie van een warmtepomp bijvoorbeeld), het uitvoeren van een audit, investeringen in dakbedekking, enz. Het aanpassen van de woning aan de invaliditeitssituatie is ook iets dat door de renovatielening ondersteund wordt en recht geeft op een premie.

De tweede categorie werken komt niet in aanmerking voor een premie. Dat zijn renovatiewerken aan elektriciteits- en gasinstallaties, beveiligingswerken, investeringen in fotovoltaïsche zonne-installaties, verbeteringen aan huishoudelijke warmwatersystemen, enz.

Kom je niet in aanmerking voor deze renovatielening, dan kan je altijd een beroep doen op de leningen voor werken en groene leningen voor ecologische werken in de privésector, die zeer goede rentes bieden van respectievelijk tussen 2 en 3% en tussen 1 en 2%.

Bedrag van de renovatielening

Voor grote gezinnen kan het bedrag van de renovatielening variëren van 1.000 tot 60.000 euro, in functie van je situatie met een rentevoet van 0%. Andere kosten zijn ook te voorzien:

  • Dossierkosten: dit is een bedrag van € 100 dat betaald moet worden wanneer het leningsaanbod wordt voorgelegd. In sommige gevallen kan dit tarief beperkt blijven tot € 50.
  • Expertisekosten: deze kosten bedragen € 200, die terugbetaald kan worden als er geen expertise is;
  • Notariskosten: in geval van een hypotheekoverdracht of -opzegging ben je nog steeds verantwoordelijk voor deze kosten.

Samengevat is de renovatielening voor grote gezinnen beschikbaar voor de financiering van renovatiewerkzaamheden in verband met energieprestaties, gezondheid, veiligheid of aanpassing aan een handicap. De aanvraag voor een renovatielening voor grote gezinnen kan op de website van het FLW gedaan worden. Als je een aanvraag wil doen, kan je meteen een afspraak maken met het FLW.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼