De keuken is over het algemeen de ruimte waar de meeste elektrotoestellen staan. Met de koelkast, de diepvries, de oven, de kookplaat en de afwasmachine verbruiken we daar het hele jaar heel wat kilowatt. Het is echter mogelijk om je toestellen minder energie te laten opslorpen!
In een gemiddeld huishouden zijn de koelkast en diepvries goed voor zo’n 15% van het energieverbruik. Het fornuis (kookplaten, oven en dampkap) verbruiken iets minder dan 10% en de afwasmachine is goed voor 3 tot 5%. Als je dat allemaal samentelt, kom je aan een derde van je energieverbruik!
Sneller uit de frigo
Een eerste tip waarvan heel wat mensen niet op de hoogte zijn: door je voedsel een vijftiental minuten voor je gaat koken uit de koelkast te halen is het minder koud, waardoor je minder energie zal nodig hebben om het op te warmen.
Dek je pannen af!
Tweede tip: dek je potten zoveel mogelijk af en zeker wanneer je water wil laten koken. Zonder deksel heb je 3 keer meer tijd nodig om water tot een kookpunt te brengen.
Potten in de juiste maat
Tweede tip: gebruik potten met een diameter die afgestemd is op de kookzone. Als de zone groter is dan de diameter van de pot, verbruik je onnodig energie. Als je vitrokeramische of traditionele elektrische kookplaten hebt, kan je profiteren van de thermische inertie door de kookplaat enkele minuten voor het einde van de kooktijd af te zetten. Een tip die jammer genoeg niet werkt met inductieplaten.
Koken met druk
Vierde tip: de goede, oude drukpotten zijn weer terug van weggeweest en dat is goed nieuws! Door de warmte en druk samen te voegen, win je 40 tot 70% aan kooktijd ten opzichte van de traditionele potten. Aarzel niet om beroep te doen op de microgolfoven als dat mogelijk is, zeker wanneer je kleine hoeveelheden opwarmt. Zo bespaar 75% ten opzichte van een gewone oven.
Controleer de koude!
Er bestaan ook tips om de eetlust van koelkasten en diepvriezen te beperken! Een eerst is regelmatig ontdooien, of je nu beschikt over een vriesvak of een losstaande diepvries. Weet dat 5 mm ijs al voldoende is om het verbruik van het toestel met minstens 30% te doen stijgen!
Laat de deur van je koelkast of diepvries niet te lang open. Enkele seconden zijn genoeg om de warmere temperatuur van de ruimte binnen te laten en de koelkast op te warmen.
Als je van plan bent om bereide voedingsmiddelen in de koelkast te bewaren om ze op te warmen, laat die dan eerst afkoelen tot kamertemperatuur.
Let er ook op dat je je koelkast en andere vriestoestellen ver van een warmtebron plaatst. Zo vermijd je dat het vaker moet draaien om een voldoende lage binnentemperatuur te behouden.