De motivaties om te bouwen kunnen talrijk zijn: wil je beginnen vanaf een lege pagina, genieten van een op maat gemaakt huis, genieten van isolatie op het beste niveau … Wat moet je weten voordat je aan dit grote avontuur begint? Wat zijn de beperkingen? Met welk budget moet je rekening houden? We onderzochten het voor u…
Ontwikkel een actieplan
Je hebt besloten om te bouwen! Super! Maar hoe begin je daaraan? Zo’n project kan soms onoverkomelijk lijken. De eerste stap is het definiëren van het budget dat je voorziet voor de bouw van je woning. Vergeet ook niet om voldoende speelruimte te voorzien, want weinig projecten raken af zonder het oorspronkelijke budget (ruimschoots) te overschrijden. Weet dat momenteel de gemiddelde prijs voor de bouw van een huis 1000 tot 1800 €/m2 is, een budget dat varieert afhankelijk van de materialen, de locatie, de bouwmethode, de interieurafwerking, de grootte van het huis, het type huis en natuurlijk de architect. Deze parameters moet je zeker doorlopen voordat je aan het project begint.
Informeer je vervolgens grondig, we kunnen het niet genoeg herhalen! Van jaar tot jaar veranderen immers de normen en de voorschriften. Bovendien is wat in de ene regio geldt, niet noodzakelijk van toepassing in de andere!
Neem ten slotte contact op met verschillende professionals in de sector (architecten, aannemers, stabiliteitsingenieurs, om er maar een paar te noemen.) en aarzel niet om verschillende meningen te vragen: zo voorkom je teleurstellingen en soms wat extra kosten.
Aan welke normen moet worden voldaan – verschillen tussen regio’s
Vlaanderen
Als u van plan bent om een woning in Vlaanderen te bouwen, moet u eerst het EPB-certificaat ("Energie prestatie en binnenklimaat") behalen. Deze nieuwe verordening legt de algemene eisen voor de energieprestatie en voor het binnenklimaat in de woning vast.
Dan moet u, net als in de rest van België, bouwen volgens de BEN-norm (gelijk aan QZEN in Wallonië). Dit betekent dat uw woning zeer energiezuinig en/of voorzien van hernieuwbare energiebronnen zal moeten zijn.
Houd er ook rekening mee dat vanaf 2023 een hybride verwarmingssysteem verplicht zal zijn in alle nieuwbouw. Dit betekent dat u zult moeten inzetten op de combinatie van een condenserende gasketel en een elektrische warmtepomp. Dit is een belangrijke investering, maar een die ongetwijfeld snel zal worden afgeschreven tegen het tempo waarmee de energieprijs stijgt. Deze combinatie wordt bovendien vanaf 2023 verplicht gesteld in alle Vlaamse woningen.
Wallonië
Sinds 2021 moeten alle nieuwe gebouwen voldoen aan de QZEN (Quasi Zero Energie) of NZEB (Nearly Zero Energy) norm. Het is duidelijk dat de isolatie van het gebouw aan zeer strikte regels moet voldoen.
Ten tweede heeft Wallonië ook zijn eisen verhoogd voor alle verwarmings- en sanitair warmwatersystemen, ventilatie- en airconditioningsystemen. Hoewel deze nieuwe vereisten meer van toepassing zijn op oudere gebouwen, moet u er ook rekening mee houden bij het bouwen van uw huis. Er zullen ook nieuwe eisen worden ingevoerd, met name met betrekking tot de elektriciteitsproductie.
Ook sinds 2021 heeft het Waals Gewest nieuwe eisen ingevoerd op het vlak van elektromobiliteit. Hiermee wordt bedoeld dat er in sommige gevallen in een nieuwe woning een aansluitinfrastructuur voor het opladen van elektrische auto’s aanwezig zal moeten zijn.
En tenslotte zult u voor elk nieuw of vergelijkbaar gebouw, een EPB-procedure moeten uitvoeren met een manager.
Brussel
Zoals u zult hebben begrepen, is ook in Brussel en elders de naleving van de EPB-normen van toepassing. Dus vanaf de conceptie van uw project zal isolatie centraal staan. Goed om te weten is dat de stad ernaar streeft dat haar volledige gebouwenbestand in 2050 een EPB C-index heeft.
Om meer te weten te komen over deze normen, heeft het Hoofdstedelijk Gewest verschillende assistentie- en adviesdiensten opgericht om te helpen bij renovatie- of bouwprojecten.