Slimme meter: hoever staan we in België?

De slimme meter zorgt voor meteropnames en de gegevensuitwisseling met de netbeheerder, maar niet iedereen is gelukkig met zijn komst.

Slimme meter

Of we ze nu ‘smart meters’, intelligente tellers of nog digitale meters noemen, deze toestellen kunnen gegevens versturen en ontvangen vanop afstand, voornamelijk gegevens rond het verbruik. Deze elektriciteitsmeters hebben tot doel om de verbruiksstromen op het net beter te regelen. Op technisch vlak sturen ze de gegevens van elke gebruiker naar de netwerkbeheerder, en dat ofwel via mobiele telefonie ofwel via golven die via het stroomnet worden verstuurd.

Welke gegevens worden doorgestuurd?

Deze elektriciteitsmeters registreren in een ingebouwd geheugen, volgens een vooraf vastgesteld protocol, het afgenomen elektrisch vermogen en de hoeveelheden verbruikte elektriciteit op verschillende tijdstippen van de dag, gedurende de hele week. Deze gegevens worden vervolgens doorgegeven aan de netbeheerder. Ze kunnen ook door de netbeheerder vanop afstand worden gecontroleerd en geverifieerd (zodat er geen menselijke tussenkomst nodig is om alle meters in het land te lezen). Tot slot kunnen ze een alarmsignaal naar de beheerder sturen als het toestel wordt geopend, om zo pogingen tot fraude te voorkomen.

Hoever staan we in België?

Op dit moment zijn slimme meters nog lang alomtegenwoordig op de Belgische markt. Ze zijn vooral te vinden bij mensen die zonnepanelen of elektrische auto’s hebben of in nieuwe gebouwen. Europa verplicht het gebruik ervan nu echter op het hele continent en dus ook in België. De zeer geleidelijke invoering ervan in ons land begon enkele jaren geleden. De lokale netbeheerders nemen het voortouw in dit proces en zij houden zich aan de door de gewesten opgestelde regelgeving.

Het zal niet verbazen dat het in Vlaanderen vrij goed gaat: ongeveer één op de drie huishoudens heeft er al één (2.100.000 ervan zijn op het netwerk aangesloten). Het Vlaamse Gewest streeft ernaar om tegen 2024 zo’n 80% van de huishoudens ermee uit te rusten. Brussel en Wallonië hebben dezelfde doelstelling, maar pas in 2030. Concreet betekent het dat op dit moment in het zuiden van het land ongeveer 155.000 meters zijn geïnstalleerd en in Brussel slechts 40.000.

Een ander verschil, en een niet onbelangrijk verschil: in het noorden worden slimme meters geïnstalleerd voor zowel elektriciteit als gas, terwijl het elders bijna uitsluitend om elektriciteitsmeters gaat. Een situatie die aan het absurde grenst… Welkom in België!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼