Koester je de droom om de kelder van je huis in te richten en er een leefruimte van te maken? Goed idee! Maar toch zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen en onderzoeken nodig voor je van start gaat met de werken.
Over het algemeen is de kelder de vergeten ruimte van het huis. Koud, donker en vaak vochtig… we hebben de gewoonte om er spullen in op te slaan die we niet meer gebruiken. En toch is het mits enkele werken mogelijk om een kleder in te richten. Afhankelijk van een aantal criteria kan je er zelfs een echt woonruimte van maken.
De staat opmaken
Het is de essentiële stap die je niet mag overslaan voordat je besluit om je kelder in te richten. Waarom? Omdat een kelder vaak een vochtige, donkere en slecht geventileerde ruimte is. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte perfect gezond wordt gemaakt. Grijp deze stap aan om ervoor te zorgen dat er geen waterinsijpeling of schimmel in de ruimte is en dat er geen parasieten te vinden zijn. In beide gevallen moet de ruimte worden schoongemaakt.
Als dit gedaan is, zijn er heel wat mogelijkheden, afhankelijk van je behoeften en wensen. Zo kan de kelder omgebouwd worden tot speelkamer, slaapkamer, wasruimte of badkamer. Je kan er natuurlijk ook een wijnkelder van maken.
De uitrusting die je moet voorzien
Een kelder krijgt over het algemeen weinig of geen natuurlijk licht en weinig of geen ventilatie, dus daar zal je werk van moeten maken. Waar mogelijk maak je daarom ramen of in ieder geval openingen. Als er al vensterputten aanwezig zijn, kunnen die vaak worden vergroot. Om voor nog meer licht te zorgen, kunnen sommige wanden ook worden voorzien van glasdallen of zelfs op maat gemaakte raampartijen. Wat de ventilatie betreft tenslotte, is het aan te raden om te kiezen voor een gestuurd mechanisch ventilatiesysteem.
Isoleer!
Het is ook van cruciaal belang dat deze kamer perfect geïsoleerd is, zodat het er comfortabel toeven is en niet de energieverspiller van het huis wordt. Dit geldt zowel voor de thermische als de akoestische aspecten. Hiervoor kunnen werkzaamheden aan de vloer nodig zijn, bijvoorbeeld met een betonnen dekvloer, maar ook aan de wanden van de ruimte, die bekleed kunnen worden met natuurlijke isolatiematerialen zoals minerale wol of geëxpandeerde kurk.
En toen was er licht!
Tenslotte volgt de laatste belangrijke stap: elektriciteit. Voordat je van deze nieuwe woonruimte kan genieten, mag je de elektriciteit en de verwarming niet uit het oog verliezen. Dit vereist vaak de tussenkomst van een vakman en het naleven van de geldende veiligheidsnormen. Tenzij je kiest voor een inrichting in industriële stijl, kan je de elektriciteitskabels en sanitair elementen verbergen achter een wandbekleding. Het enige wat je nog moet doen is een vloerbedekking kiezen, waarbij er heel wat keuze is. Tegels, parket, tapijt of zelfs natuursteen, alles is mogelijk! In dit verband kunnen we je alleen maar aanraden om te gaan voor lichte tinten om de ruimte helderder te helpen maken en tegelijk een indruk van grandeur te geven.