Je werkgever stelt je een elektrische wagen ter beschikking en zorgt tevens voor een laadpaal bij jou thuis. Wat gebeurt er daar mee als er een einde komt aan je arbeidsovereenkomst? Mag je de laadpaal dan houden?
Geleasde laadpaal
Als je werkgever je een laadpaal ter beschikking stelt bij je thuis kan hij dat vooreerst doen via een formule van leasing waarbij je werkgever de vergoedingen aan de leasemaatschappij betaalt. Als je arbeidsovereenkomst dan eindigt (omdat je werkgever je ontslaat of jij uit dienst treedt) dan heb je allicht de keuze om hetzij de leasing over te nemen dan wel die af te kopen. In die gevallen kan je de laadpaal houden. Wil je niet betalen, dan zal de maatschappij de paal allicht weghalen en die afrekenen met je werkgever.
Je werkgever betaalde
Het kan ook zijn dat je werkgever zelf de laadpaal betaalde. In dat geval is die zijn eigendom. Eindigt je arbeidsovereenkomst dan kan je werkgever de paal bij jou komen terughalen. Ook in dit geval kan je als je dat zou wensen eventueel een regeling proberen treffen met je werkgever waarbij je de paal van hem koopt zodat die kan blijven staan. Weet dat je dit vaak zal kunnen doen tegen een eerder beperkte vergoeding. Aan het terughalen van de paal zijn er voor je werkgever nu eenmaal kosten verbonden (demonteren, elders installeren, …). Mogelijks is er in de car policy van het bedrijf van je werkgever trouwens een vergoeding bepaald tegen dewelke je de laadpaal kan overkopen.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)