Terwijl de traditionele verkoop eerder vertraagt, lijkt er in de wereld van het luxevastgoed geen crisis te bestaan. Dit is waarom.
Het is geen geheim dat de Belgische vastgoedmarkt vorig jaar aanzienlijk vertraagde, voornamelijk als gevolg van een sterke stijging van de rentevoeten, die sinds januari 2022 stegen van gemiddeld 1,5% naar 3,5% nu. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal verleende hypotheken in het derde kwartaal van 2023 met bijna 30% is gedaald, terwijl het aantal vastgoedtransacties in dezelfde periode met 3,1% is afgenomen. Maar deze trend lijkt geen invloed te hebben op de woningen in het meest luxueuze segment, die weerbaar blijken te zijn.
Geen lening, geen probleem…
Één van de redenen voor deze stabiliteit is eenvoudig: kopers van dit soort woningen hoeven vaak geen hypotheek af te sluiten. Bovendien hebben ze meestal geen haast, wat betekent dat ze de zaak grondig kunnen analyseren, goed kunnen nadenken en verschillende huizen met elkaar kunnen vergelijken. Dit zorgt ervoor dat ze de juiste prijs betalen en, indien nodig, met de verkoper onderhandelen over de prijs. Een goed gevulde portefeuille betekent immers niet dat je vrijgesteld bent van EPC-verplichtingen en renovatiewerken kan ontlopen. De middelen hebben om met je eigen geld te kopen en te renoveren, betekent niet dat je er geen belang aan kan hechten dat de woning voldoet aan de huidige normen.
Maar in de meeste gevallen blijven de locatie, het karakter en de architecturale kwaliteiten bij luxevastgoed de belangrijkste criteria voor kopers, die eerder hun hart laten spreken dan hun portemonnee. Ook hier helpt deze houding om het hogere segment van de vastgoedmarkt te consolideren en te stabiliseren.